
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough" - Albert Einstein
Mer simpelt enn det her kan det ikke forklares:
Psyko analyse = The Simpsons sin djvel og engel
Behavorismen = Sheldon og Penny
Sosiokulturell lærings teori = Lava lampe
PBL = Tom&Jerry
Det der var VELDIG kort forklart, så ikke ble skremt dersom du ikke forstår det. Grunnen til at jeg lagde de her abstrakte begrepene på noen pedagogiske lærings metoder/teorier var for å bevise for meg selv hvordan type kunnskap jeg hadde om det. Med de typene kunnskap som jeg da tenkte på, så vil jeg se til den kognitive konstruktivisten Jean Piaget som kom med utrykkene "oprativ kunnskap" og "figruativ kunnskap". Oprativ kunnskap er da oprasjonell kunnskap, kunnskap som du klarer å sette inn i andre sammenhenger enn der du har lært den. Det motsatte av oprativ kunnskap blir da figurativ kunnskap, kunnskapen som du kunne klarer å tegne en type figur, ting du pugger. Du KAN det, men du FORSTÅR det ikke.
Siden jeg nå klarte å dra inn ting som Simpsons og lava lampe, så føler jeg at dersom jeg klarer å begrunne, forklare dette så er kunnskapen min om de emnen jeg skal forklare oprativ.
La oss da begynne med... :

Psyko analyse = The Simpsons sin djvel og engel
Bildet sier vell mer enn tusen ord?
Bildet her fant jeg sånn, og ordene har jeg puttet inn selv.
Men jeg syns jeg fortsatt skylder dere en liten forklaring. Det vi da ser på bildet her er Homer Simpsons med en djevel på den ene skulderen og en engel på den andre skulderen. Med det bildet her i hodet, så kan du bare bytte ut ordet engel med super ego, og ordet djevel med id, og deg selv med ego. Id er da alle instinktene og alle dine drifter, uten hemm av samfunnets normer og hva som er rett og galt i forhold til samfunnet, dermed syns jeg at djevelen er et godt eksempel. For er ikke det sånn vi ser for oss den lille djevelen?
Så er det engelen, eller super ego som den heter på fagspråket. Det er da engelen som minner deg på alle normer og alt du må passe deg for der ute. Den er en stille og forsiktig engel.
Så i mellom der så er du selv som prøver å megle mellom de, dette heter egoet, men blir også kalt for realitets prinsippet.
Med dette bildet, så kan du da forstå prinsippet i Psyko Analysen.
Selv om det er et par småting til, så blant annet at Freud mente at ale kunne spores tilbake til dine første leve år, og at din kjæreste kunne minne om den mor også videre. Men bildet er hvertfall det mest basice. Dette var da den første lærings teorien som offesielt kom.
Behavorismen = Sheldon og Penny
Det som skjer på denne filmen er at Sheldon ikke liker alt av Penny sin oppførsel, så han prøver å bruke Behavoristke tanker til å tilpasse hennes adferd med å gi henne sjokolade hver gang hun gjøre noe som han vil henne skal gjøre. Dette går da under operant betingning innen for behvorismen. Det finnes både operant og klassisk betingning. Det operant betingning går ut på er at atferden blir styrt ut i fra hvilke konsikvenser en får.
Behavorismen er passert på det Hedonistiske prinsipp:
"Mennesker søker glede og det behaglige og vil unngå det som er ubehaglig eller skaper frykt"
Av denne grunn så tror Sheldon at ved å gi Penny belønning(sjokolade) så vil hun gjenta det om gir henne den belønningen. Som noe nå kanskje har forstått, så er straff og belønning, og ytre motivasjon viktige i behavorismen.
Sosiokulturell lærings teori = Lava lampe / sky
Dette kom vi frem til da vi hadde sittet hos meg å diskutert pedagogikk hele dagen. Så tenkte vi å se om det stemmer at dersom en har lest nok om noe, så kan en knytte det til alt. Da jeg så på lava lampa, så inspirerte den meg plutselig til å tenke over Lev Vygotsky sin proksimale utvikling sone. For å forklare det kjappt og enkelt, så er det en teori om at mennesker lærer i samspill med andre. Den er da tegnet med en stor sky, med en liten sky inni. Så inni den lille skyen, så er den lille lærende/elven. Den minste skyen inne i den store skyen er da sonen som viser til alt elven kan lære på egen hånd. Denne skyen kalles da for den aktuelle utviklingsonen. Det er hva du kan lære i din nåværende posisjon, uten hjelp i fra andre. Så kommer vi da til den store skyen som er mye større enn den aktuelle utviklingsonen.
Den største skyen heter da den proksimale utviklingsonen. Det er alt du kan lære med andre sin hjelp. For å komme deg ditt så trenger du hjelp i fra andre. De som hjelper deg ut i den proksimale utviklingsonen kan kalles for mediernde faktorer, eller stilaser. Han mente da kort og greit at vi lært best i samspill med andre (men dersom du går mer inn i det, så forstår du også at du kan ha samspill med en bok, men det er mer avansert)
Da når jeg er sikker på at du forstår hva jeg sammenligner lava lampa med, og hvorfor det står nevnt skyer der, så kan jeg forklare hvor jeg tenker på dette når jeg ser lava lampa på pulten. Inne i en lava lampe, så er det guffelure som flyter oppover da det blir varmet opp, men når det blir nedkjølt igjen så daler det ned. Det er da en lyspære i bunn av lampa som varmer opp vesken. Med en hjerne som har lest litt for mye på lærings teorier så vil jeg da finne på å si at når guffelura ligger i bunn, så er den kunn i sin aktuelle sone(dit den kan komme alene). Skrur vi da på lampen, så svever den oppover fordi varmen i fra lampen fungerer som en medierende faktor/stillas ! Fantastisk?
PBL = Tom&Jerry
PBL står da for problem basert læring. Alltså at læringen er basert på problemt(sier vell seg selv), at du har et problem, så må du selv lære deg det du må kunne for å klare å lese problemet. Jeg hvertfal tenker da øyeblikkelig på Tom som prøver å legge planer for å fange Jerry.
PBL er en ganske ideal læreform, blant annet fordi:
Den er fin til sammarbeidslæring (Lava lampe / sky)
Den er fin til sammarbeidslæring (Lava lampe / sky)
Du får oversikt over hva du må forstå, før du prøver å forstå det. Dette gjør at du får både operativ og figurativ kunskap.
Det er også mange fler grunner, men jeg skulle ikke skrive om bare PBL, jeg skulle forklare hvorfor Tom tenker PBL. Innenfor PBL så kan du velge å bruke IDEAL modellen eller de 7 trinnen, jeg liker best IDEAL modellen, derfor skal jeg ta utgangspunkt i den når jeg skal forklare hva Tom tenker/kunne ha tenkt:
Det er også mange fler grunner, men jeg skulle ikke skrive om bare PBL, jeg skulle forklare hvorfor Tom tenker PBL. Innenfor PBL så kan du velge å bruke IDEAL modellen eller de 7 trinnen, jeg liker best IDEAL modellen, derfor skal jeg ta utgangspunkt i den når jeg skal forklare hva Tom tenker/kunne ha tenkt:
D - Define the problem - Her handler det om å gå dypere inn, virkelig definere hvordan du skal få tatt denne musa som du har hatt lyst til å spise opp i så mange år. Her foregår da brainstorming og tenking.
E - Explore diffrent strategies - Det er nok på dette steget at han tegnet tegningen som du kan se over. Nå er det å bestemme deg for hva du skal gjøre og sile ut, satse mer på det du tror er troverdig
A - Act upon the strategy - Nå er det å sette planen ut i live, la musa gå i fella de! Håpe planen din var bra nok planlagt.
L - Look back and evaluate - Siden Jerry aldri har blitt drept helt av Tom, så har han alltså aldri klart å drepe han. Derfor er det viktig å se tilbake å vurdere å finne ut hva du gjorde feil før han prøver igjen i neste episode =)
Etter å ha lest denne sammenligning med underholdning og pedaogiske duppiditter, så håper jeg at du har fått bedre forståelse av hvertfall noe av det som jeg har pratet om :)
Så håper jeg at du er en puslespill brikke nærmere en forståelse ved å få en HELT annen vinkling på fancy ting.

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar